ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ - ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ

Τι σημαίνει ακρόμπαρο, άξονας μετάδοσης, γραμμικό ελατήριο,
έδρανα, εκκεντροφόρος, κουζινέτα, πλανητικός μηχανισμός, υπερστροφή...
Πάνω από 350 όροι για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!

Η Εγκυκλοπαίδεια του Αυτοκινήτου φιλοξενείται από το Testkok.gr

με την ευγενική χορηγία της ειδησεογραφικής σελίδας για θέματα αυτοκινήτου. 

 

Επιλέξτε το γράμμα που σας ενδιαφέρει και δείτε την εξήγηση των ελληνικών όρων ( αδρανοποίηση καταλύτη, αντικραδασμική βάση, γεωμετρία συστήματος διεύθυνσης, ιντερκούλερ κλπ)... Για τεχνικούς όρους στα Αγγλικά δείτε παρακάτω τη λίστα που έχουμε ετοιμάσει...

 

       

       

       

 

ABS : Anti Blocking System. Σύστημα που εμποδίζει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Περιλαμβάνει αισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα περιστροφής των τροχών και δίνουν εντολή να ελαττωθεί η πίεση πέδησης που επενεργεί σ' αυτούς όταν η ταχύτητα τους τείνει να μηδενιστεί. Σύστημα εξαιρετικά χρήσιμο, διότι εκτός του ότι δίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος (στις περισσότερες περιπτώσεις), επιτρέπει και τον έλεγχο του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα σε ολισθηρές επιφάνειες ή ακόμη και σε φρενάρισμα πανικού σε καλή άσφαλτο.


ACTUATOR: ενεργοποιητής, βαλβίδα

ADR: είναι τα αρχικά για την Ευρωπαική Συμφωνία Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ή στα Γαλλικά : Accord europeen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route

ADVANCE : προπορεία ανάφλεξης, αβάνς

AIRBAG  : αερόσακος

ANODIZED : βαμμένο χημικά, ανωδιομένο

ANTI-LAG : σύστημα μείωσης της υστέρησης του turbo, anti-λαγκ

ASC : Automatic Stability Control, σύστημα αυτόματου ελέγχου ευστάθειας του αυτοκινήτου

ASR : Auto Slip Regulation, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.

AST : All Season Traction, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.

BAR : μονάδα πίεσης υγρών & αέρα, μπαρ

BAS : Brake Assist System, ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος, σε περίπτωση πανικού.

BOOST : πίεση

BOOST CONTROLER : ελεγκτής πίεσης, ρυθμιστής

BUCKET  : Κάθισμα αγωνιστικού τύπου με έντονη στήριξη κάτω μέρους και πλαινών

Burn out : Απότομη εκκίνηση του αυτοκινήτου από στάση, που προκαλεί σπινάρισμα των κινητήριων τροχών και... φθορά στο συμπλέκτη!

CAD : Computer Aided Design  σχεδιασμός με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

CAM : Computer Aided Manufacturing  παραγωγή με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στη βιομηχανία αυτοκινήτου και έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που τώρα πια όλα τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι γίνεται δυνατός ο υπολογισμός της αντοχής του αμαξώματος σε σύνθετες καταπονήσεις (με τη βοήθεια της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων), οπότε αυτό σχεδιάζεται ανάλογα, εξασφαλίζοντας μεγάλη οικονομία στα υλικά κατασκευής. Επιτυγχάνεται επίσης μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια κατά την κατασκευή, καθώς όλες οι εργασίες εκτελούνται από μηχανές που ελέγχονται από υπολογιστή.

CARBON : ανθρακονήματα 

CARTRIGE: στέλεχος

CBC : Cornering Brake Control, σύστημα ελέγχου ταχύτητας του αυτοκινήτου στις στροφές, το οποίο κάνει χρήση των φρένων.

CHIP : μνήμη, τσιπ

CIRCUIT BOARD : βάση κυκλώματος

DIN : Γερμανικό σύστημα τυποποίησης. Από τα παλαιότερα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, αποτέλεσε τη βάση για πολλά εθνικά και διεθνή συστήματα προδιαγραφών. Δεν χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλη έκταση όσο παλαιότερα. Τείνει να αντικατασταθεί από το ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης ECE.

DOHC :  διπλός εκκεντροφόρος επικεφαλής

DOUBLE PISTON  : διπλό έμβολο, διπλοπίστονο

DOWNPIPE : σωλήνας εξάτμισης από το turbo

DSC : Dynamic Stability Control, σύστημα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος σε οριακές συνθήκες.

DUMP VALVE: εκτονωτική βαλβίδα, σκάστρα

EBD : Electronic Brake Distribution, ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της ισχύος των φρένων ανά τροχό.

ECE (μέτρηση κατανάλωσης) : H μέτρηση της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου με την τυποποιημένη μέθοδο που προβλέπεται από τους Κοινοτικούς κανονισμούς. H μέθοδος αυτή περιλαμβάνει μέτρηση της κατανάλωσης με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα και σε έναν τυποποιημένο «κύκλο πόλης». Οι εργαστηριακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις μετρήσεις είναι η αιτία που η κατανάλωση ECE για ένα αυτοκίνητο είναι συνήθως αρκετά μικρότερη από την κατανάλωση του ίδιου αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

EGR (exhaust gas recirculation) : Με τα αρχικά αυτά αναφερόμαστε στο σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων το οποίο έχουν πολλοί σύγχρονοι κινητήρες. Με την επανακυκλοφορία των καυσαερίων βελτιώνεται η λειτουργία του κινητήρα στις μεσαίες στροφές, αυξάνεται η ροπή και μειώνονται οι εκπομπές ρύπων (ιδιαίτερα των άκαυτων υδρογονανθράκων).

Εlectronic climate control : Hλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού, όπου ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία που επιθυμεί - ο βαθμός ψύξης, η ροή αέρα και ο εξαερισμός ελέγχονται αυτόματα από το ίδιο σύστημα

ESP : Electronic Stability Programme, σύστημα που ελέγχει και επαναφέρει την ευστάθεια του αυτοκινήτου, όταν αυτή χαθεί.

Fading : Η τάση των φρένων να εξασθενούν κατόπιν συνεχούς χρήσης. Ονομάζεται "σβήσιμο", αφού τα υλικά των φρένων λόγω των φυσικών ανοχών τους, δεν χάνουν απότομα την αποτελεσματικότητά τους.

Flat out (αργκό) : Το "πέρασμα" μιας στροφής με το γκάζι στο... πάτωμα.

FLY-OFF : χειρόφρενο χωρίς καστάνια

g : Σταθερά που ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας. Εκφράζει το ρυθμό αύξησης της ταχύτητας ενός σώματος όταν αυτό εκτελεί ελεύθερη πτώση. Είναι ανεξάρτητη από το βάρος, τον όγκο και το υλικό του σώματος και εξαρτάται από το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μετριέται. Η τιμή του g που χρησιμοποιείται συνήθως σε υπολογισμούς είναι 9,81 m/sec2

GASKET : φλάντζα

HALOGEN : απόγονο αέριο

Handling : Ορος που αναφέρεται σε πολλά στοιχεία της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, όπως στο κράτημα, αλλά και στην αίσθηση που παίρνει ο οδηγός πίσω από το τιμόνι, καθώς και στην ευκινησία και την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου.

HANS : Head And Neck System, Σύστημα Στήριξης Κεφαλιού. Είναι σχεδιασμένο να στηρίζεται στους ώμους των οδηγών και προστατεύει το κεφάλι τους από βίαιες κινήσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

IGNITION : ανάφλεξη

INTERCOOLER : ψυγείο αέρα 

ISO : το διεθνές σύστημα τυποποίησης. Είναι εξίσου έγκυρο και πλήρες όσο και το γερμανικό DIN στο οποίο είναι εξάλλου βασισμένο κατά μεγάλο μέρος.

JET-STEAM : σύστημα ενίσχυσης αναρρόφησης, διπλός κώνος

KEVLAR : είδος ανθρακονημάτων, κέβλαρ

Kgm : Χιλιογραμμόμετρο. Μονάδα μέτρησης της ροπής. Είναι η ροπή που ασκείται στο άκρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια ράβδος μήκους ενός μέτρου, όταν στο άλλο άκρο της ασκηθεί δύναμη ίση με ένα κιλό.

LAMBDA  : αισθητήρας που καθορίζει την μίξη καυσίμου-αέρος

MSR : Motor Speed Regulation, σύστημα παρακολούθησης των στροφών του κινητήρα, ικανό να μειώσει την ισχύ εφόσον απαιτηθεί από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

MULTIFUCTION : πολυλειτουργικό, πολλαπλό

MULTILATERAL : πολυμεταλλικό, σάντουιτς

PARK ASSISTANT : Σύστημα βοήθειας παρκαρίσματος που προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό σήμα να υπάρχει αντικείμενο στην πορεία του αυτοκινήτου. Στην εμπρός κίνηση, ή στην οπισθοπορεία, οι υπερηχητικοί αισθητήρες του συστήματος αποστέλλουν ηχητικά κύματα και υπολογίζουν την απόσταση από το αντικείμενο ανάλογα με το ηχητικό κύμα που ανακλάται

PDC : Park Distance Control, σύστημα ελέγχου απόστασης του αυτοκινήτου από κάποιο εμπόδιο, κατά το παρκάρισμα.

QUICKSHIFT : γρήγορο πέρασμα, κοντός λεβιές

RAMPIPE : αγωγός υψηλής διοχέτευσης, χωνί

RDS (radio data system) : Τα ραδιόφωνα που είναι εξοπλισμένα με αυτό τον αποκωδικοποιητή λαμβάνουν ψηφιακές πληροφορίες όπως το όνομα του προγράμματος ή τα δελτία κυκλοφορίας TMC

ROAD USE : τρόπος χρήσης δρόμου

ROSE-JOINTS : σφαιρικοί σύνδεσμοι, μπίλιες

SAE : Το επιστημονικό σωματείο των μηχανολόγων της βιομηχανίας μεταφορικών μέσων των ΗΠΑ. Η SAE έχει θεσμοθετήσει και το ομώνυμο σύστημα προδιαγραφών και τυποποίησης (μέτρηση ισχύος, κατανάλωσης κλπ.). Το σύστημα της SAE είναι το ίδιο έγκυρο με το γερμανικό DIN και το ευρωπαϊκό ECE, αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα στην Ευρώπη.

SENSOR : αισθητήρας, σένσορας

SILENT-BLOCKS : αθόρυβοι σύνδεσμοι, συνεμπλοκ

Targa : Αμάξωμα με αφαιρούμενη σκεπή που έγινε διάσημο από την Πόρσε. Είναι παρόμοιο με το καμπριολέ μόνο που μετά την αφαίρεση της σκεπής παραμένει ένα μέρος του πλαισίου της, που έχει τη μορφή ενσωματωμένου ρολ-μπαρ από πλευρά σε πλευρά πίσω από τα καθίσματα.

THROTTLE : πεταλούδα

TMC (traffic message channel) : H λήψη δελτίων κυκλοφορίας γίνεται από ραδιόφωνα συμβατά με TMC μέσω συστήματος RDS και είτε προβάλλονται στην οθόνη, ή αποθηκεύονται έτσι ώστε να μπορούν να ανακαλούνται μετά από μία διακοπή του ταξιδιού. Αποτελούν τη βάση της δυναμικής καθοδήγησης διαδρομών του συστήματος πλοήγησης.

TPMS (tire pressure monitoring system) : Σύστημα που παρακολουθεί την πίεση ελαστικών μέσω αισθητήρων και ενεργοποιεί μια προειδοποιητική ένδειξη αν παρατηρηθεί απώλεια πίεσης

WASTEGATE : θύρα διαφυγής

WATER INJECTION  : σύστημα εσωτερικού ψεκασμού νερού

WATER SPREY : σύστημα εξωτερικού ψεκασμού νερού

XENON : ξένον αλογόνο, αέριο ξένον που χρησιμοποιείται στα φώτα του αυτοκινήτου, δίνει πραγματικό φώς ημέρας και δεν «τυφλώνει» τους απέναντι.